Dobrodošli na portal Moj - Holesterol!

 

Ateroskleroza

Ateroskleroza ali poapnenje žil je ena najpogostejših bolezni srca in ožilja. Ateroskleroza ali poapnenje žil je posebno pogosta v deželah, ki so bolj razvite; vedno več pa je dokazov, da je povezana s prehrano in načinom življenja.

Pri aterosklerozi gre za proces odlaganja maščob v steno arterij in mašenje teh žil, ki iz srca dovajajo kri vsem organom v telesu. Ta proces poteka postopno in često brez posebnih svarilnih znakov, zato je aterosklerozo predvsem potrebno z vsemi sredstvi preprečevati.

Bolezen v zgodnjih stadijih nima simptomov, z napredovanjem pa lahko nastopijo naslednje težave:

  • poškodba arterij, ki oskrbujejo ude in stopalo, povzroči bolečo hojo, nastajanje razjed na nogah in celo gangreno;
  • zapora v koronarnih arterijah (prinašajo kri s kisikom v srčno mišico) povzroči nastanek koronarne bolezni, angine pektoris, srčne aritmije in srčni infarkt;
  • možganska ateroskleroza lahko povzroči delno izgubo vida ali govora, nenadno lokalno paralizo, lahko pa vodi tudi v možgansko kap.

Dejavniki tveganja nastanka ateroskeroze
Dejavnikov, ki pospešujejo mašenje žil in s tem zvečajo tveganje za bolezni srca in ožilja je več, od pretežno sedečega načina dela, torej naše sodobne telesne nedejavnosti, do debelosti, sladkorne bolezni, kajenja in družinske obremenjenosti (navzočnosti teh bolezni pri ožjih družinskih članih) ter samega procesa staranja, najpomembnejša pa sta prav gotovo visok krvni tlak in maščobe v krvi.

Preprečevanje in zdravljenje ateroskleroze
Prvi korak je zmanjšanje ali odstranitev dejavnikov tveganja za aterosklerozo. Tako je potrebno z ustrezno prehrano zmanjšati vnos nasičenih maščob, s čimer se bo zmanjšalo tudi nadaljnje nastajanje žilnih oblog. Bolniki z visokim krvnim tlakom ga morajo znižati z zdravim življenjskim slogom (hujšanje, redna telesna vadba, zmanjšanje stresa) in z antihipertenzivnimi zdravili. Sladkorni bolniki morajo nadzorovati vsebnost krvnega sladkorja. Kadilci morajo opustiti kajenje.
Operativne tehnike odprejo dele zaprtih arterij in ponovno vzpostavijo normalni krvni obtok (angioplastika) ali preusmerijo krvni obtok mimo zapore (obvod).
Čeprav bi aterosklerozi preprosto lahko rekli tudi kar staranje, saj v večji ali manjši meri prizadene prav vse ljudi, se začne že v ranem otroštvu in nato počasi a vztrajno napreduje v desetletjih našega življenja, je pomembno, da zlasti z zdravim načinom življenja upočasnimo te procese in zmanjšamo posledice.

Holesterol