Dobrodošli na portal Moj - Holesterol!

 

Hipertenzija je bolezen.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki navadno ne povzroča težav. Čeprav poteka nemo, jo je treba zdraviti. Če tega ne storimo, obstaja večja verjetnost za pojav:

  • možganske kapi
  • srčnomišičnega infarkta
  • odpovedi ledvic
  • drugih zapletov

 

Kaj je krvni tlak?

Krvni tlak zagotavlja primeren pretok krvi v ožilju. Pretok krvi mora zadostiti potrebe organov po kisiku in hranilnih snoveh, ki so potrebni za normalno delovanje.

Višino krvnega tlaka določata dve vrednosti:

  • višja vrednost ali sistolični tlak je tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje;
  • nižja vrednost ali diastolični tlak je tlak v arterijah med dvema utripoma, v času relaksacije srca.

Vrednosti krvnega tlaka zaradi enostavnosti še vedno izražamo v milimetrih živega srebra (mmHg).

Kdaj je krvni tlak zvišan?

Krvni tlak ni ves čas enak; spreminja se s spreminjanjem telesnega položaja, odvisen je od telesne aktivnosti, višji je podnevi, med spanjem pa se zniža.

Krvni tlak se zviša nad normalne vrednosti tudi ob razburjenju, strahu, bolečini, med telesno obremenitvijo in podobno, vendar se kmalu po prenehanju dražljaja zniža na izhodiščno raven. V teh primerih gre za povsem normalno reakcijo organizma, ki se pojavlja pri zdravih osebah in tudi pri bolnikih s hipertenzijo.

Krvni tlak je zvišan, če je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mmHg.

Medicinski izraz za trajno zvišan krvni tlak je arterijska hipertenzija.

Razvrstitev arterijske hipertenzije glede na višino krvnega tlaka (*)

  sistolični krvni tlak (mmHg) diastolični krvni tlak (mmHg)
optimalni krvni tlak pod 120 pod 80
normalni krvni tlak pod 130 pod 85
visoko normalen krvni tlak 130 -139 85 -89
arterijska hipertenzija ≥140 ≥90

* Mejo med normalnim in visokim krvnim tlakom so postavili na osnovi raziskav, s katerimi so potrdili, da se z naraščanjem krvnega tlaka zbolevnost zvečuje.

Pojav zvišanega krvnega tlaka je pogostejši pri ljudeh z dejavniki tveganja za nastanek te bolezni.

Zakaj je visok krvni tlak škodljiv?

Dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroči okvare ožilja, srčno odpoved, srčnomišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete.

V večini primerov vzroka arterijske hipertenzije ne poznamo in je ne moremo ozdraviti, lahko pa z ustreznim zdravljenjem znižamo krvni tlak na normalne vrednosti in s tem odložimo ali celo preprečimo nastanek zapletov zaradi trajno zvišanega krvnega tlaka.

Kako odkrivamo in nadzorujemo arterijsko hipertenzijo?

Arterijska hipertenzija običajno ne povzroča težav, zato jo lahko odkrijemo le z merjenjem krvnega tlaka. Da bi z gotovostjo potrdili, da je krvni tlak trajno zvišan, ga je treba izmeriti večkrat ob različnih priložnostih.

Krvni tlak lahko merimo običajno na nadlahti pri sedečem preiskovancu, občasno pa tudi pri ležečem oziroma stoječem, s sfigmomanometrom (lahko pa tudi z drugimi merilniki krvnega tlaka). Paziti moramo, da krvni tlak merimo z manšeto, ki ustreza obsegu preiskovančeve nadlahti.

Pri postavitvi diagnoze in spremljanju učinkovitosti zdravljenja so nam v veliko pomoč tudi podatki preiskovančevih samomeritev krvnega tlaka.

Priporočamo vam, da se pred nakupom o izbiri merilnika krvnega tlaka in primerni širini manšete posvetujete z zdravnikom, ki vas bo naučil tudi pravilnega merjenja. Za točnost meritev poskrbite z rednim umerjanjem merilnika.

 

Ali ste vedeli?

Običajno merimo krvni tlak z ročnim merilnikom (sfigmomanometrom). To je naprava, ki je sestavljena iz manšete, tlačilke, s katero uravnavamo krvni tlak v manšeti, in manometra, ki kaže vrednost krvnega tlaka. Merjenje izvajamo po metodi Riva-Roccija, zato vrednost krvnega tlaka zdravniki pogosto zapišejo kar RR.

Kako zdravimo arterijsko hipertenzijo?

Arterijske hipertenzije ne zdravimo le z zdravili. Enako pomemben je tudi zdrav način življenja, ki bi ga morali osvojiti vsi hipertenzivni bolniki.

Zdrav način življenja zajema: uravnoteženo, zdravo prehrano, omejitev soli, zmanjšanje čezmerne telesne teže, redno telesno aktivnost, omejitev uživanja alkoholnih pijač in, opustitev kajenja.

Zdravljenje z zdravili

Pri hujših stopnjah arterijske hipertenzije je poleg zdravega načina življenja potrebno uvesti tudi zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Za zdravljenje arterijske hipertenzije imamo na razpolago več skupin zdravil, vendar niso vsa primerna za vse bolnike. Kdaj in katero zdravilo bo zdravnik uvedel, je odvisno od višine krvnega tlaka, prizadetosti tarčnih organov, prisotnosti drugih dejavnikov tveganja in sočasnih bolezni pa tudi zdravil, ki jih bolnik že jemlje.

Z zdravljenjem arterijske hipertenzije želimo postopoma doseči normalen oziroma optimalen krvni tlak.

Sprva bo zdravnik uvedel eno vrsto zdravila v majhnem odmerku. Če zdravilo ne bo imelo zadostnega učinka, bo odmerek po nekaj tednih zvečal in/ali dodal drugo zdravilo. Če zdravljenje ne bo učinkovito ali ob pojavu stranskih učinkov, bo treba zdravilo zamenjati.

Kaj je treba vedeti o zdravilih?

  1. Da bo krvni tlak urejen ves dan, je treba zdravila jemati po predpisanih navodilih. Nekatera zdravila lahko jemljete le enkrat na dan, druga pa dvakrat ali trikrat. Če boste zdravljenje opustili, se bo krvni tlak ponovno zvišal. S pravočasnim obiskom pri zdravniku poskrbite, da vam zdravil ne bo nikoli zmanjkalo. Lahko se zgodi, da boste zdravilo kdaj pozabili vzeti. Zato se z zdravnikom že prej posvetujte, kaj storiti v takem primeru. Stranski učinki se lahko pojavijo ob uvedbi zdravila, pa tudi po večletnem dobrem prenašanju. Če bi se stranski učinki pojavili, o tem takoj obvestite svojega zdravnika.
  2. Določene vrste zdravil in/ali kombinacije različnih zdravil lahko povzročijo nevarne zaplete, zato je pomembno, da poznate vrsto in odmerke vseh zdravil, ki jih trenutno jemljete, pa tudi zdravila, ki jih ne prenašate, in s tem seznanite zdravnika.

Kako bomo uspešno zdravili arterijsko hipertenzijo?

Včasih sta diagnostika in zdravljenje arterijske hipertenzije bolj zapletena in je za dosego zastavljenega cilja potreben daljši čas ter potrpežljivost bolnika in zdravnika.

Pomembno je redno hoditi na priporočene kontrolne preglede k lečečemu zdravniku, saj je le-tako možno spremljati učinkovitost zdravljenja in pojavljanje oziroma preprečevanje stranskih učinkov zdravljenja.

Temeljni pogoj za uspešno zdravljenje je medsebojno zaupanje in sodelovanje bolnika ter zdravnika.

Arterijska hipertenzija ni bolezen, ki bi jo lahko ozdravili v kratkem času, temveč jo moramo ustrezno zdraviti vse življenje. Hipertenzivni bolnik z dobro urejenim krvnim tlakom lahko živi bogato in dolgo.

 

Holesterol