Dobrodošli na portal Moj - Holesterol!

 

Kaj so trigliceridi!

Trigliceridi so preproste maščobe. Maščoba iz prehrane vsebuje predvsem trigliceride, holesterol in maščobotopne vitamine. Če je koncentracija trigliceridov v plazmi povečana, govorimo o hipertrigliceridemiji in takrat je koncentracija trigliceridov večja od 2,3 mmol/l.

 

Toliko zvišana koncentracija je možna, ne pa dokazan dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Če pa so koncentracije večje kot 10 mmol/l, je to dejavnik tveganja za nastanek akutnega vnetja trebušne slinavke. Zvečana koncentracija trigliceridov je večkrat združena z zmanjšano koncentracijo holesterola HDL (ki ga imenujemo tudi varovalni holesterol) in ta kombinacija napoveduje večjo pogostnost koronarne bolezni. Pogosto je združena še z debelostjo, zvišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo.

Zmerna hipertrigliceridemija (2,3-4,6 mmol/l) se pojavi pri sladkorni bolezni, debelosti ali pretiranemu pitju alkoholnih pijač. Huda trigliceridemija ( >10 mmol/L) pa je lahko tudi podedovana.
Če so trigliceridi zmerno povečani, je potrebno shujšati in vzdrževati normalno telesno težo. Potrebno je zmanjšanje pitja alkohola, zdravljenje morebitne sladkorne bolezni in redna telesna aktivnost. Intenzivni in vztrajni ukrepi so zelo uspešni!! Če pa ti ukrepi niso učinkoviti, je potrebno zdravljenje z zdravili. Na voljo imamo fibrate, nikotinsko kislino in ribje olje. Potrebna je sprva kontrola trigliceridov sprva na 3 mesece, nato pa na 1-5 let, odvisno od ogroženosti.


Še nekaj koristnih nasvetov glede prehrane in telesne aktivnosti.
Prehrana naj vsebuje čimmanj skritih in vidnih maščob.. Ne uporabljajmo maščob za namaze: maslo, skutni namazi, paštete. Že pred pripravo meso odstranimo vso vidno maščobo. Ne uporabljajmo tovarniško pripravljenih omak, polivk te jedi iz konzerv. Hrane ne smemo cvreti, pripravljamo jo surovo, s kuhanjem in dušenjem v lastnem soku. Uporabljajmo posode, kjer maščobe ne potrebujete. Uživajte posneto mleko (0,5% - 1,6% maščobe) in mlečne izdelke z malo maščob (jogurt, kislo mleko iz posnetega mleka).

Živalske maščobe nadomestite z rastlinskimi. Namesto svinjske masti uporabljajte olje, najboljše je olivno. Tudi margarine po zadnjih študijah ne priporočajo. Od mesa uživajte piščančje ali puranje meso brez kože in vidne maščobe, kunčje meso, pusto teletino in ribe. Izogibajte se jajčnemu rumenjaku in drobovini.
Redna aerobna telovadba je del zdravega načina življenja in zmanjša številne dejavnike tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni. Priporočamo naslednje telesne aktivnosti: hitra hoja, izmenično hoja - tek, tek, plavanje, kolesarjenje, tek na smučeh, ples. Seveda stopnjo napora priredite po svojih zmožnostih.

 

Holesterol